12 mai – ULBS sub semnul lui Lucian Blaga
Întreaga poveste a universității noastre se leagă de numele lui Lucian Blaga, iar luna mai stă de asemenea sub semnul existenței poetului. Cu o activitate prolifică de scriitor, filosof și traducător concretizată în numeroase volume, precum Poemele luminii, În marea trecere, Trilogia cunoașterii sau Trilogia culturii, Blaga s-a remarcat ca una dintre cele mai importante figuri intelectuale române ale secolului douăzeci. În spatele acestei cariere prodigioase, se află însă și câteva povești care ni se adresează la nivel personal. Pentru că publicațiile sale au reprezentat mai mult de un secol un subiect de interes al cercetărilor umaniste, ne vom referi doar tangențial la acestea, preferând să ne concentrăm în schimb pe două întâmplări care ne par astăzi mai relevante ca oricând.
De exemplu, unul din primele contacte ale lui Blaga cu Sibiul are loc în 1909, atunci când o poezie trimisă revistei Țara noastră nu îi este acceptată pentru publicare. Iată, așadar, că până și un creator de talentul său a avut parte, în prima perioadă a vieții, de un traseu sinuos. Însă perseverența de care a dat dovadă și devotamentul față de propriile idei și de vocația sa literară l-au ajutat să depășească aceste obstacole timpurii.
Nu mai puțin important este episodul refugiului scriitorului la Sibiu, alături de Universitatea din Cluj, unul care în contextul socio-politic al ultimelor luni reverberează în jurul nostru cu o intensitate complet neașteptată. Astfel, sacrificiul și puterea de adaptare de care dau dovadă Blaga și mulți, mulți alții în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial rămân lecții importante pentru noi, reușind să ne învețe atât empatia și atenția la celălalt, cât și că unele finaluri de drum pot deschide căi cel puțin la fel de fructuoase.Vă propun, așadar, ca în această lună să citim fiecare cel puțin un text semnat de Lucian Blaga!
Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu,
rectorul Universității „Lucian Blaga”din Sibiu