21 Martie – Ziua Internațională a Pădurilor



„Copacii sunt efortul nesfârșit al Pământului de a vorbi cu cerul”.

Rabindranath Tagore

Ideea sărbătoririi în 21 Martie a Zilei Internaționale a pădurilor îşi are originea la cea de-a XXIII-a Adunare Generală a Confederaţiei Europene pentru Agricultură din 1971, susținută ulterior de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Astăzi se recunoaște că pădurile reprezintă ecosistemele cu cea mai bogată biodiversitate, ce găzduiesc peste 80% din flora și fauna terestră, cu rol-cheie în atenuarea, combaterea și adaptarea laschimbările climatice, ce acoperă cca. o treime din suprafața uscată a planetei.

Pădurile, plămânul verde al planetei, reprezintă cea mai importantă sursă de oxigen a planetei, rețin carbonul sub forma biomasei, purifică apa, asigurând un mediu sănătos. Mai mult, participă la definirea identității culturale și a valorilor spirituale încă din zorii civilizației umane.

Sub forma conceptului păduri urbane, definit în documente politice europene și internaționale, se urmărește diminuarea impactului schimbărilor climatice în zona urbană prin reducerea poluării aerului, umbrirea clădirilor și reducerea costurilor energetice a clădirilor, reducerea efectelor insulelor urbane de căldură. Nu în ultimul rând se urmărește crearea de habitate pentru instalarea faunei sălbatice.

În ultimul timp suntem asaltați de știri și cercetări ale căror rezultate produc îngrijorare în comunitatea științifică, dar și la nivelul întregii societăți, iar efectele schimbărilor climatice sunt tot mai prezente, afectându-ne viața de zi cu zi, prin prisma fenomenelor meteorologice extreme și prin modificările ireversibile la nivelul ecosistemelor. Ținta Convenției Cadru privind Schimbările Climatice (UNFCCC) de reducere a creșterii temperaturii globale până în 2020 la +1,5°C a fost pierdută. Avem un plus de 2°C înregistrat deja. Pădurile continuă să fie cele mai importante valori ale patrimoniului universal de luptă împotriva încălzirii globale. În acest sens Prințul Charles al Marii Britanii va ține o prelegere în 19 martie a.c. în cadrul forumului organizat de Centrul Internațional pentru Cercetări Forestiere (CIFOR) și Centrul pentru Cercetări Agro-Silvice (ICRAF). Mesajul este de accelerare a integrării serviciilor de ecosisteme în economia circulară, fiind singura modalitate de reducere a efectelor devastatoare asupra acestor ecosisteme.

Dezvoltarea durabilă, făurirea unui viitor sustenabil, nu se pot realiza fără un parteneriat solid între autorități, organizații interesate, mediul academic și mai ales fără aportul locuitorilor acestor zone forestiere pentru asigurarea sustenabilității implementării oricărui proiect în acest sens.

Universitatea „Lucian Blaga” adresează un îndemn tuturor:studenți, absolvenți, cetățeni, autorități și organizații, de a adopta o conduită responsabilă față de mediul înconjurător și, cu precădere, față de păduri, astfel încât generațiile viitoare să se bucure de ceea ce am avut și noi: un mediu curat care să le permită dezvoltarea armonioasă.

Lucian Blaga, poet, scriitor și filozof a publicat o poezie dedicată Inimii pădurii subiect al veșniciei, al eternității vieții. Înainte de a reciti această poezie ne dorim ca toate acțiunile noastre să devină responsabile, de respect pentru viața care ne dă viață!

Mire-te, dezmire-te

zilele pădurii,

zile ale facerii,

zilele răsurii.

Mire-te, dezmire-te

văile răsurii,

cari vădesc miresmele,

mândrele și nurii.

Mire-te, dezmire-te

cântecul făpturii,

locul unde toate cresc,

inima pădurii.


/

Detalii

Categorii:

General

Domenii:

Științe agricole

Persoană contact:

Conducerea ULBS

Email contact:

rectorat@ulbsibiu.ro