8 martie 2023 – O zi și un centenar
Ziua de 8 martie aduce o sărbătoare specială. Ziua Internațională a Femeii, o sărbătoare ce ar trebui să fie mai mult de o dată convențională în calendarul instituțiilor din lume. Ea ar trebui să marcheze un moment special de conștientizare a drumului lung pe care l-a făcut civilizația noastră de la privarea de drepturi pe criterii de gen la emanciparea femeilor. Comisia ONU pentru Statutul Femeilor are în 2023 o temă extrem de importantă pentru prezentul societăților noastre: inovația și schimbarea tehnologică și educația în era digitală. Cu toate că digitalizarea reprezintă astăzi o condiție sine-qua-non a modernizării, tema Comisiei ONU este dublată de o propunere complementară, una pe care România este obligată prin condiția ei economică să o dezbată și să o conecteze foarte bine la orice discuție despre modernizare: șansele femeilor din lumea rurală de a participa activ la viața noastră socială.
În acest sens, e bine să ne amintim că anul 2023 marchează centenarul Constituției din 29 martie 1923, document ce reprezintă rezultatul unui efort major de modernizare a vieții cetățenești și a instituțiilor de stat din România. Iar procesul de emancipare tehnologică și administrativă a ținut mai ales de emanciparea rolului femeilor în societate. Anul acesta vă reamintesc de una din figurile mai puțin discutate ale mișcărilor de emancipare a femeilor din spațiul românesc. Este vorba de Calypso Botez, militantă pentru drepturile femeilor care a lăsat în urmă o moștenire intelectuală demnă de revizitat. În contextul formării României Mari, după unirea din 1918, ea a fost poate principala voce în lupta pentru integrarea femeilor în politica românească. În sensul acesta a propus o lucrare teoretică, Problema feminismului (1920), o lucrare de istorie culturală și politică – Mișcarea feministă (1922) – și o lucrare de sinteză pentru adoptarea unor măsuri modernizatoare în noua Constituție de la 1923 – Drepturile femeii în Constituția viitoare (1923). Iată, la 100 de ani de la Constituția din 1923, centenar pe care îl sărbătorim anul acesta la 29 martie, avem datoria să ne reamintim de vocile emancipatoare ale acestui document al modernizării interbelice. Unul din impulsurile majore de modernizare ale documentului a venit prin Consiliului Național al Femeilor Române, unde Calypso Botez era președintă a Comitetului Executiv. Acest Consiliu a funcționat mai ales pentru corectarea neajunsurilor constituționale de la 1866 și a propus acordarea de drepturi pentru femeile din România, de la drepturi politice și de vot la eliminarea principiilor de „incapacitate a femeii”.
Toate eforturile istorice de modernizare tehnologică și politică au presupus lupta neobosită a unor astfel de figuri neglijate de istoriografia noastră. Astăzi, când știm că o lume corectă nu mai poate neglija egalitatea de gen, ar trebui să cinstim tot mai mult – prin munca noastră intelectuală și pedagogică – rolul pe care l-au avut aceste mișcări în câștigarea demnității de către femeile din România și din lume.
De aceea, echipa ULBS urează tuturor femeilor din lume „La mulți ani”. Simțim că e de datoria noastră să transmitem în mod special aceste urări studentelor, colegelor și tuturor femeilor care construiesc universitatea noastră prin muncă neobosită. Sperăm ca ULBS să fie în continuare un loc unde granițele dintre genuri și identități se șterg odată cu angajarea într-un ideal comun: acela de a crea, prin educație, un viitor mai corect.
Sorin Radu