Atelier experiment la Noaptea Cercetătorilor împreună cu IT Perspectives, Continental Automotive Systems și NTT DATA Romania



În 2021, în programul evenimentului Noaptea Cercetătorilor au fost introduse activități și ateliere noi atât pentru participanți cât și pentru parteneri.

Având în vedere constrângerile de spațiu, organizatorii au propus partenerilor din mediul privat un nou format de colaborare. Standurile amenajate de parteneri în holul Facultății de Inginerie au fost înlocuite cu un atelier comun organizat de voluntarii ULBS D-School  împreună cu reprezentanți din fiecare companie participantă la eveniment. Tema atelierului a fost centrată în jurul a două concepte de colectare selectivă a deșeurilor, dezvoltate de voluntari în cadrul unei școli de vară în luna iulie, în universitate. Partenerii tradiționali Noaptea Cercetătorilor au fost invitați să desemneze specialiști în inteligență artificială, robotică sau reciclare, pasionați și dornici de a colabora, pentru a împărtăși din cunoștințele lor studenților și elevilor. Scopul principal a fost ca elevii și studenții să descopere și să definească pașii necesari transformării conceptului din vară într-un prototip.

Primul răspuns a venit din partea partenerilor de la Continental Automotive Systems: „Așteptăm să ne revedem cu studenții într-un eveniment față în față, însă înțelegem limitările impuse de pandemie și, prin urmare, susținem noul format al evenimentului”.

Împreună cu partenerul tradițional, Continental Automotive Systems, acest nou format a adus și doi parteneri noi pentru evenimentul Noaptea Cercetătorilor: compania IT Perspectives și NTT DATA Romania.

„Consider că este lăudabilă inițiativa de a aduce un model nou de lucru (design thinking) în universitate și este îmbucurător că există asemenea deschidere către noi provocări. Prin implicarea în acest workshop, colaborarea cu studenții a fost mai facilă și cred că astfel de activități ar fi foarte interesante și pe viitor, dar care să se desfășoare într-un interval mai mare de timp.” [Ștefan Popa, NTT DATA Romania]

„Personal, m-a atras tema atelierului, fiind pasionat de ecologie. De asemenea, am considerat că experiența mea și a colegilor mei, inclusiv în dezvolatarea de soluții în domeniul inteligenței artificiale, poate fi utilă proiectului propus. Mi-au plăcut energia și entuziasmul tuturor celor prezenți la atelier. Așa cum am spus și la sfârșitul evenimentului, mi-aș dori ca acest experiment să ducă la o colaborare pe termen lung, cu întâlniri recurente, până la o implementare concretă a conceptului, precum și spre proiecte viitoare.” [Horea Lisnic, IT Perspective]

„Inițiativa de a implementa Design Thinking în procesul de învățare este lăudabilă; am fost plăcut surprinși de entuziasmul și energia creativă a participanților și a studenților. Având un interes comun în această direcție, suntem deschiși spre o nouă colaborare pentru a facilita noi proiecte innovative.” [Dinu-Tudor Gruian și Cosmin Biriș, Continental Automotive Systems]

Pe parcursul celor două ore, echipele au încercat „să traducă” pe înțelesul elevilor și studenților de anul I sau II, tehnologia din spatele scanării sau fotografierii unor produse în vederea recunoașterii acestora. Prototipurile au fost construite din carton, studenții simulând interacțiunea om-robot pe tot parcursul evenimentului.

Toți participanții au apreciat atmosfera deschisă, schimbul de idei și diversitatea echipei și analizează împreună cu colegii din facultăți posibile variante de colaborare pentru realizarea unui prototip de înaltă fidelitate.


/