Colaborare între studenți și elevi la Design Thinking Camp
Design Thinking Camp, a treia ediție a şcolii de vară despre metoda Design Thinking, a avut loc între 24-28 iulie 2023. Activitatea extracurriculară păstrează conceptul din edițiile precedente: rezolvarea unei provocări în 5 zile, parcurgând etapele procesului de Design Thinking.
În 2023, în locul experimentului în care un voluntar devine facilitator, a fost introdusă o oportunitate de shadowing pentru voluntarii din programul de mentorat şi a fost antrenată o singură echipă de elevi şi studenți, cu cunoştiințe avansate de Design Thinking. Elementul de noutate se datorează surprizei ca în acest an să revină la D-School două eleve de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” care au dorit să își pună în valoare cunoștințele dobândite la ediția precedentă. Astfel a fost formată o singură echipă ghidată de un singur facilitator, tema din această ediție fiind îmbunătățirea experienței în alegerea facultății pentru elevi.
Conceptul soluției testate de echipă la sfârșitul celor 30 de ore a fost acela de a angrena o resursă neutilizată de toate facultățile în procesul de promovare a specializărilor: studenții. Prototipul prezentat reprezentanților a trei facultăți din ULBS este expus în Centrul de Design Thinking, ULBS D-School, până la finalul lunii septembrie.
Alexia Maria Florea, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”:
„Am avut ocazia să cunosc oameni creativi și inimoși care au dorit să împărtășească cu echipa idei şi opinii. Am generat idei împreună pe baza provocării pe care am primit-o și acest lucru mi se pare esențial pentru a putea lua parte la o schimbare în bine în sistemul nostru de educație şi în comunitatea sibiană. Chiar și în pauzele de masă am avut câteva discuții filozofice pe diverse teme care pe noi ca tineri ne preocupă. Procesul Design Thinking m-a ajutat să învăț mai bine să fac cercetare înainte să încep rezolvarea unei soluții la problema pe care o întâmpin. Mi-a plăcut foarte mult experiența de anul trecut și mă bucur că m-am întors și anul acesta. Recomand 100%.”
Raluca Horhat, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”:
„Decizia de a participa la ULBS D-School se numără printre cele mai bune din vacanța de vară. Am avut ocazia de a-mi testa limitele, am legat conexiuni cu oameni noi, am cunoscut, respectiv regăsit latura mea sociabilă și creativă. Am învățat să lucrez în echipă, să îmi exprim fără ezitare ideile, să colaborez și să mă organizez, toate acestea pe lângă că am trecut prin procesul de Design Thinking. La întrebarea dacă aș mai participa încă o dată, aș răspunde cu un categoric da, deoarece fiecare ediție vine cu o nouă provocare, cu oameni și experiențe noi, care, pentru mine, au devenit parte din fiecare vacanță de vară.”
Răzvan Roșioru, Facultatea de Științe Socio-Umane ULBS:
„Locul de desfășurare al activităților este o clădire modernă, gândită special pentru a crește eficiența și eficacitatea procesului de învățare și de generare de idei, care a reprezentat și sarcina noastră NR.1. […] recomand și încurajez mai multe persoane să participe la activitățile D-School Sibiu deoarece mediul prietenos și maniera de învățare pot să ofere o introducere bine venită în lumea generării de idei. Pe lângă noua perspectivă asupra procesului de soluționare a problemelor pe care am dobândit-o, membrii de echipă pentru mine (și sper că și pentru viitorii participanți ai DT Camp) au reprezentat unul dintre principalele aspecte care au făcut această experiență memorabilă.”
Alexandra Popa, Liceul Teoretic „Roth-Oberth” Mediaș:
„În aceste 5 zile am învățat despre interviu ca instrument de cercetare, noi metode de brainstorming, de prototipare și testare, acestea ajutându-mă să înțeleg mai bine provocarea primită. Acest proces ne-a ajutat să învățăm într-un mod plăcut, în echipă, și să implementăm idei noi la provocarea primită. De asemenea în acestă periodă s-au legat prietenii. Nu în ultimul rând, aș vrea să mai spun și faptul că în acest camp am descoperit o nouă latură a mea, una mai creativă și o gândire outside the box pe care nu cred că o altă experiență mi-ar fi dezvăluit-o mai bine.”
Lector univ. dr. Augusta Rațiu, Prodecan Facultatea de Științe:
„Proiectul prezentat de echipa din cadrul DT Camp a fost intereasant și realist. Cei implicați au dat dovadă de creativitate, pasiune și au fost dornici de a învăța lucruri noi.”