Colocviul Internațional Universitar „Lucian Blaga”, ediția 2020 (on-line)
Ediția 2020 a Colocviului Internațional Universitar „Lucian Blaga” se desfășoară în mediul on-line, vineri, 30 octombrie 2020, începând cu ora 9.45. Vor participa, în secțiunile propuse, studenți și tineri cercetători din mai multe centre universitare din țară, dar și traducători din Canada, Slovenia, Cehia, Grecia, Serbia, Bulgaria etc.
Lucrările vor fi deschise de conferința cu titlul Cum vă (mai) place Shakespeare? Dramaturgi români sub semnul bardului: Marin Sorescu, Matei Vișniec, Olivia Negrean, lector univ. dr. IOANA PETCU (Facultatea de Teatru – Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași) discutând despre „trei dramaturgi români care au revizitat, fiecare în stilul și într-o anumită perioadă, figura marelui Will, a prietenului Will. Trei piese, trei stiluri, trei mărturii despre artist și arta spectacolului, din anii ’80 până azi, trei viziuni descentralizatoare, dar și tangente. Vărul Shakespeare este unul dintre textele mai puțin cunoscute și aproape deloc montate ale lui Marin Sorescu. Dincolo de jongleriile inter- și metatextuale, dincolo de discursul ludic și de efectele teatrale, scriitorul român pune accent pe întâlnirea dintre limbajul poeziei elisabetane și comicul autohton. Richard al III-lea îl vizitează pe regizorul Vsevolod Meyerhold în Richard al III-lea se interzice de Matei Vișniec. Precum un autoportret, poate, al autorului strecurat în personajul lui Meyerhold, piesa se întoarce – prin paradoxurile, prin teatralitatea, prin intersecțiile dintre timpi, culturi și voci auctoriale – spre un mesaj cât se poate de clar în privința libertății artistului, mesaj care – dovadă sunt situațiile actuale globale – sunt de o continuă actualitate. Cu ce se mănâncă Shakespeare se întreabă amuzată, dar și cu subînțeles, actrița Olivia Negrean, autoarea textului FEAST (a play in one cooking).”
Pe site-ul Colocviului pot fi accesate programul conferinței și link-urile pentru sesiunile de comunicări:
http://site.conferences.ulbsibiu.ro/lucianblagacolloquium/?page_id=211
Organizat de Departamentul de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte a ULBS, Colocviul a beneficiat de susținerea Centrului de studii lingvistice, literare și culturale (CSLLC) și a Departamentului de Artă Teatrală, precum și a universităților partenere din țară și din străinătate.
În urma evaluării (prin peer-review), lucrările selectate pot fi publicate în revista Caietele „Lucian Blaga” 2021.
https://magazines.ulbsibiu.ro/lucianblagacolloquium/