Competiția FameLab 2021
Elevii, studenții sau cercetătorii cu vârste de peste 18 ani care studiază sau lucrează în domeniul științei se pot înscrie până la data de 31 martie la competiția internațională de comunicare în știință FameLab – Science for a Better Future.
Organizată în peste 20 de țări și cu o rețea de peste 10,000 de studenți, cercetători sau profesioniști din universități, organizații și centre de cercetare din întreaga lume, FameLab este cea mai mare competiție globală de comunicare a științei.
Tema competiției FameLab 2021 în România este “Science for a better future / Știința pentru un viitor mai bun” și urmărește să sublinieze rolul esențial al descoperirilor științifice în rezolvarea problemelor majore ale societății contemporane.
Pentru a se înscrie în concurs, participanții trebuie să pregătească un material video, cu o durată de maxim 3 minute, în care să prezinte în mod cât mai captivant un subiect pe o temă științifică, cu care se pot înscrie online până pe 31 martie. Prezentarea trebuie să fie distractivă, originală, să aibă rigurozitate științifică și să capteze atenția publicului neavizat. Prezentările concurenților sunt evaluate de juriu în baza a trei criterii: conținut, claritate și carismă.
Înscrierea se face prin completarea formularului online disponibil pe https://bit.ly/2OcGROo Selecția va avea loc on-line, în perioada 1-19 aprilie în cadrul unor evenimente organizate în universitățile și organizațiile de știință partenere în competiția FameLab. Studenții sibieni înscriși în concurs își vor susține prezentările în data de 15 aprilie.
În urma selecțiilor vor fi desemnați concurenții pentru finala națională FameLab Romania, care vor beneficia de un masterclass de comunicare susținut de specialiști din Marea Britanie și România.
Câștigătorul finalei naționale FameLab Romania 2021 va avea ocazia de a reprezenta țara la finala globală FameLab International, organizată în toamna acestui an.
Partenerii naționali FameLab Romania sunt Academia Română, Asociația Ad Astra, Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, Asociația Soroptimist International, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea din București, Universitatea Politehnica București, Universitatea Politehnica Timișoara.
Selecțiile regionale FameLab sunt organizate cu sprijinul partenerilor FameLab Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Politehnica București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, SOMS, BioMentorHub și Romanian Science Festival.