Conferință la Biblioteca ULBS despre soluționarea conflictelor din comunitățile de romi din diaspora



Miercuri, 23 noiembrie 2022, ora 12.00, Biblioteca ULBS găzduiește prelegerea Kris în era digitală. Rezolvarea conflictelor transnaționale în comunitățile de romi români din diaspora, prezentată de profesorul Juan F. Gamella, de la Universitatea din Granada și moderată de conf.univ.dr. Ionela Vlase, ULBS.

Prin acest eveniment Biblioteca ULBS continuă seria de întâlniri cu cercetători și universitari de anvergură internațională inaugurată în iulie, cu conferința despre digitalizarea analizei de conținut în științele sociale, susținută de profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School, aducând în atenția mediului academic sibian direcții noi de cercetare, rezultate remarcabile sau proiecte în lucru derulate în România și în străinătate.

Subiectul prelegerii este sistemul de soluționare a litigiilor care predomină într-un grup de romi români care a migrat din Transilvania în 14 țări din Europa de Vest și America de Nord. Ea se bazează pe un studiu colaborativ de lungă durată, care a permis reconstituirea a mai multor cazuri, care au avut loc între 2000 și 2021. Dintre aceste cazuri, 54 s-au încheiat cu un proces public realizat de un tribunal format din bătrâni bărbați respectați, cunoscut sub numele de kris (sau stabor). Vasile Muntean, asistent de cercetare român de etnie romă, este coautor al materialului utilizat în această prelegere.

„Cercetarea noastră arată cum un câmp social al comunităților locale dispersate peste multe granițe menține o interacțiune zilnică intensă prin mijloace digitale. De asemenea, ea ilustrează oralitatea sporită și potențialul creativ al unui grup considerat „tradițional” și „analfabet”. De exemplu, se vor prezenta noi genuri filmate, cum ar fi laifuri, difuzarea online și stocarea în direct a cererilor și cererilor reconvenționale formulate de părțile implicate într-un conflict ” –  Juan F. Gamella.     Juan F. Gamella este antropolog și profesor de antropologie la Universitatea de Granada.  Și-a făcut doctoratul la UA de Madrid și la Universitatea din California, Santa Barbara. A efectuat cercetări pe teren în Sumatra (Indonezia), privind schimbările culturale și ecologice generate de dezvoltarea industriei petroliere, precum și în mai multe regiuni din Spania și SUA privind abuzul de droguri și alcool.            Din 1993, a studiat diferite elemente ale culturii Gitano sau Calé din Spania, în special un proiect pe termen lung privind istoria socială și etnografia Gitanos/Calé din Andaluzia. De asemenea, din 2003, a cercetat migrația transnațională a romilor români. În ultimii opt ani, Gamella a dezvoltat un proiect de etnografie colaborativă cu câțiva colaboratori și prieteni romi. Proiectul privind kris și rezolvarea autonomă a conflictelor și guvernarea de către romii cortorari este un produs al acestei colaborări. Este membru fondator al Rețelei academice europene de studii romani.             În prezent,  petrece o perioadă sabatică la Institutul Pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj – Napoca și face muncă de teren în rândul grupurilor de romi din Transilvania. Este autorul a peste 90 de lucrări științifice și a șapte cărți.

Evenimentul are loc la Sala Senatului și va fi moderat de conf. univ. dr. Ionela Vlase, care are o expertiză solidă pe problematicile specifice migrației transnaționale.


/

Detalii

Categorii:

Simpozion

Domenii:

General

Persoană contact:

Valer Simion Cosma

Email contact:

simion.cosma@ulbsibiu.ro