„Dimensiunile Sociale ale Tranziției Verzi”, o dezbatere coordonată de ULBS în cadrul proiectului EcoJust
În data de 5 noiembrie 2024, la sediul Bibliotecii Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu, a avut loc atelierul participativ „Dimensiunile Sociale ale Tranziției Verzi”, organizat în cadrul proiectului EcoJust, coordonat de Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.
Douăzeci și cinci de organizații ale societății civile au dat curs invitației EcoJust de a participa la o dezbatere facilitată, privind efectele sociale ale tranziției verzi. Participanții au dezbătut beneficiile și costurile schimbărilor către o tranziție verde precum și problemele asociate asa-numitelor ‘zone de sacrificiu’ ale acestei tranziții.
Discuțiile s-au centrat pe importanța identificării comunităților care vor fi lăsate în urmă de noile măsuri ale tranziției verzi: persoane cu venituri mici și chiar mijlocii, în special din mediul rural, cu un acces limitat la infrastructura de bază (electricitate, apa, lemne de foc, etc.), persoane de etnie romă sau alte minorități, aflate în condiții de sărăcie extremă, persoane care locuiesc în așezări informale, agricultori țărani.
Participanții au apreciat diversitatea subiectelor dezbătute, posibilitățile de cercetare calitativă (mai ales în mediul rural) și de producere de cunoaștere co-participativă, precum și interesul pentru abordarea nuanțată a nedreptăților intersectionale, în urma cărora numeroase categorii, în special femeile din mediul rural dar și din urbanul mic, de etnie și alte minorități, vor fi afectate de schimbările tranziției verzi. Un aspect important ridicat de majoritatea participantilor a fost nevoia de responsabilizare a instituțiilor statului în identificarea nevoilor reale ale comunităților vulnerabile pentru elaborarea unor alternative fezabile.
Atelierul a fost un prim pas către promovarea unei forme de cercetare socială colaborative și producerii participative a cunoașterii, inclusiv a recomandărilor de politici publice, în dorința de a crea o punte de comunicare între mediul academic și cel al organizațiilor socio-ecologice. Considerăm că pentru o tranziție verde justă este nevoie de vocile și experiențele comunităților vulnerabile afectate și ale societății civile și, în acest sens, împărtășirea experiențelor diferitelor organizații participante s-a dovedit utilă și relevantă.
Proiectul de cercetare EcoJust își propune să înțeleagă mai bine legătura dintre problemele sociale și cele ecologice în România, analizând o serie de conflicte de mediu importante pentru România ultimelor decenii, precum gestionarea resurselor minerale, agricultura de subzistență, accesul la păduri, gestionarea deșeurilor și sărăcia energetică.