ELABCHROM Winter School la Universitatea Burgundiei



În perioada 7 – 11 octombrie 2024 a avut loc, la Universitatea Burgundiei din Dijon (Franța), ELABCHROM Winter School, un eveniment organizat în cadrul proiectului Establishing a Laboratory of Cultural Heritage in Central Romania, pe care Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu îl implementează în calitate de coordonator.

32 de cadre didactice, personal nedidactic și doctoranzi din cadrul ULBS au participat, împreună cu colegi de la Universitatea din Jyväskylä (Finlanda) și de la Universitatea Burgundiei, la o serie de activități și întâlniri pe teme legate de diseminarea rezultatelor științifice și etica cercetării, conexiunile artă-știință și inovațiile metodologice și implementarea proiectelor de cercetare din domeniul patrimoniului cultural.

Activitățile au început cu întâlnirea periodică a Comitetului Director al proiectului ELABCHROM și au continuat cu sesiuni interactive în care au fost dezbătute subiecte precum activitatea editorială a revistelor științifice din spațiul european, publicarea în regim open access și dezvoltarea editurilor universitare.

Cea de-a doua zi a fost foarte densă în discuții care au acoperit numeroase subiecte interesante. După o prezentare a activității de cercetare din cadrul Universității Burgundiei făcută de prof. univ. dr. Nadine Millot, vicepreședinte responsabil cu cercetarea în cadrul acestei universități, a urmat o sesiune interactivă despre etica cercetării și integritatea științifică.

Conversațiile s-au extins apoi asupra unor subiecte precum conexiunile dintre artă și știință sau modelarea și extragerea datelor din domeniul științelor sociale și umaniste. În ultima parte a zilei, patru cercetători ai ULBS au prezentat proiectele din domeniul patrimoniului cultural pe care le coordonează.

În cea de-a treia zi, au continuat discuțiile despre proiecte și metodologii de cercetare, accentul fiind pus pe prezentarea unor proiecte interesante implementate în Universitatea Burgundiei, precum digitalizarea jurnalelor de șantier care au documentat excavațiile de la Alésia, activitatea Centrului de Interpretare Arheologică de la Ecclesia din Luxeuil-les-Bains, un sistem de informare turistică bazat pe anecdote autentice, patrimonializarea traseelor din jurul pădurii și dinamica vârstelor în festivalurile de muzică electronică. Programul zilei s-a încheiat cu o vizită de studiu la Muséo Parc Alésia, un muzeu și sit arheologic dedicat bătăliei de la Alésia.

Ultima zi a inclus o vizită de studiu la Le Creusot și Beaune, cu opriri la Centrul Universitar Condorcet, la complexul de locuințe monument istoric Cité de la Combe des Mineurs, la Musée de l’Homme et de l’Industrie și la situl de patrimoniu Hôtel-Dieu, un spital fondat în 1443.

Proiectul ELABCHROM este finanțat prin programul de cercetare și inovare Horizon Europe al Uniunii Europene (contract nr. 101079282).


ELABCHROM Winter School la Universitatea Burgundiei

Detalii

Categorii:

Internationalizare Proiect

Persoană contact:

Raluca Mureșan

Email contact:

raluca.muresan@ulbsibiu.ro