Gândind altfel prin Design Thinking: ULBS D-School – Soluții inovative pentru probleme complexe
Design Thinking este mai mult decât un proces creativ. Modele și cercetări prin care concepte și principii din design sunt integrate în alte domenii, inclusiv în educație, datează din anii ‘50, însă cel mai cunoscut model de Design Thinking a fost dezvoltat de compania IDEO împreună cu Stanford Design School. Văzută inițial ca o metodă inovativă pentru generarea de produse și servicii, prin evoluțiile ulterioare, aceasta a fost preluată global și asimilată ca o mentalitate, nu doar ca un proces care poate aduce transformări semnificative în dezvoltarea durabilă a societății și în afaceri.
În luna iulie a anului 2019, profesorul Ulrich Weinberg, directorul Școlii de Design Thinking din Potsdam, Germania (Hasso Plattner Institute D-School) susținea la Sibiu trei expuneri despre conceptul de Design Thinking.
Pentru demonstrarea importanței existenței unei Școli de Design Thinking în cadrul unei universități, una dintre prezentări a fost destinată conducerii ULBS. Alte două conferințe au fost dedicate membrilor comunității academice și persoanelor interesate din mediul economic. Informații esențiale despre școala, conceptul și aplicativitatea metodei Design Thinking au ajuns la peste 100 de persoane din mediul academic și 80 de angajați din companii și ONG-uri din Sibiu.
Acesta a fost momentul în care proiectul din curtea Facultății de Inginerie a evoluat dintr-un makerspace în conceptul primei Școli de Design Thinking din România, pentru ca apoi, în decembrie 2019, Statutul structurii să fie aprobat de Senatul ULBS. ULBS D-School: Centru de creație tehnică, cercetare, inovare și inventică este parte din Serviciul Cercetare, Dezvoltare, Inovare al ULBS.
Finalizarea procesului de amenajare a spațiului a fost marcat virtual printr-un video prezentat în cadrul unei sesiuni online la care a participat promotorul metodei Design Thinking în Europa și fondatorul grupului Design Thinkers Academy, Arne Van Oosterom, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor 2020.
ULBS D-School se află într-o permanentă evoluție. De curând școala a fost integrată în Global Design Thinking Alliance – GDTA (https://bit.ly/3rMjUAd), alături de alte 22 de instituții academice și de cercetare provenite din 18 țări, de pe cinci continente. Împreună cu parteneri din Africa de Sud, Australia, Brazilia, China, Canada, Chile, Egipt, Germania, Irlanda, Italia, Israel, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, Suedia, Statele Unite ale Americii, vom face parte din alianța globală în cadrul căreia sunt dezbătute și promovate cele mai bune practici în predarea și cercetarea metodei Design Thinking.
În aceste zile ne pregătim pentru inaugurarea ULBS D-School. La etajul 1, în construcția modulară din curtea Facultății de Inginerie, se află Școala de Design Thinking, iar la parterul construcției, gestionat de Facultatea de Inginerie, se află spațiul organizat conform conceptului de MakerSpace.
Fiind destinat realizării unor produse inovative, acest spațiu va fi deschis tuturor studenților Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Aceștia vor găsi aici echipamentele și logistica necesară pentru a parcurge întregul drum de la idee la produs, fie în scop didactic, fie din pură pasiune de “maker”.
MakerSpace-ul include zone comune de discuții pentru dezvoltarea unor idei și concepte inovative, dar și zone cu echipamente de lucru, unde aceste idei ale studenților vor prinde viață. Spațiul este dotat cu echipamente tehnologice care permit realizarea de prelucrări mecanice, dintre care putem aminti mașini de găurit, mașină de frezat cu comandă numerică, strung, mașină de îndoit tablă, fierăstrău electric, polizor și truse profesionale de scule. De asemenea, studenții vor putea utiliza pentru punerea în practică a conceptelor de design și tehnologiile moderne de prelucrare aditivă, MakerSpace-ul dispunând de un număr de trei imprimante 3D.
Pasionații de electronică și robotică au la dispoziție stații de lipit, osciloscop, generator de semnale, senzori, echipamente de realitate virtuală precum și alte dispozitive necesare pentru dezvoltarea unor proiecte în aceste domenii.
Conceptul spațiului de la etajul 1, destinat Școlii de Design Thinking, a fost inspirat din modelul HPI D-School, cu spații ce încurajează colaborarea, cu mese reglabile pe înălțime, spațiu comun pentru prezentare și împărtășire a informațiilor și deschidere pentru formarea echipelor de lucru interdisciplinare.
Alături de procesul iterativ și spațiul de lucru, echipa este cel mai important dintre cei 3 piloni ce stau la baza metodei Design Thinking. În acest sens, primele activități ale ULBS D-School vor fi de formare a echipei de voluntari și introducere a mentalității ce încurajează empatia, colaborarea, prototiparea și creativitatea. Urmăriți pagina de Facebook/LinkedIn ULBS D-School sau site-ul (https://centers.ulbsibiu.ro/dschool/en/) pentru mai multe detalii.