Gânduri de Ziua Culturii Naționale
Astăzi sărbătorim Ziua Culturii Naționale, un prilej să reflectăm asupra importanței pe care o acordăm identității noastre culturale într-un secol al globalizării și digitalizării accelerate, care deschide un acces fără precedent spre informațiile privind resursele de patrimoniu cultural și spre proiecte transnaționale.
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a transformat această preocupare europeană pentru conservarea patrimoniului local într-un amplu proiect de cercetare și, alături de Universitatea Jyväskylä din Finlanda și de Universitatea Bourgogne din Franța, a pus bazele ELABCHROM (Establishing a Laboratory of Cultural Heritage in Central Romania), un studiu concentrat pe explorarea brandingului regional al zonei centrale a României, din perspectivă interdisciplinară.
Dar, dincolo de proiectele de cercetare, avem în fiecare zi (și nu doar pe 15 ianuarie) modalități de a sărbători cultura națională, prin lectura în limba română și prin utilizarea corectă a limbii române. Să citim autori români contemporani, să fim la curent cu modificările aduse de normele noului Dicționar Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM 3), editat de Academia Română, să ne actualizăm vocabularul și nivelul de informație, parcurgând studii moderne de istorie, filosofie și critică literară, pentru că toate acestea reprezintă forme de respect față de cultura națională, pe care le putem manifesta în orice moment.
Iar astăzi, în mod special, poate ar trebui să dedicăm un gând de recunoștință lui Mihai Eminescu, recitindu-i nu doar poezia, ci și restul operei sale, care surprinde adeseori prin spiritul său vizionar.
Un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale, însoțit de un recital de poezie, va fi găzduit în această seară de la ora 19.00 de Biblioteca ULBS.