In memoriam conf. univ. dr. Adrian Iancu



Comunitatea academică, Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de studii Romanice și colegii colectivului de lb. si lit. franceză își exprimă, cu profundă considerație, regretul pentru trecerea în neființă a colegului lor, conferențiar univ. dr. Adrian Iancu.  

Născut la 20 septembrie 1956, profesorul Adrian Iancu urmează între  anii 1976-1980 cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca,  la  specializările limba franceză-limba română. Obține diploma de licență, în 1980, cu lucrarea intitulată Modèle musical et technique romanesque chez Marguerite Duras, publicată mai târziu, în rezumat în limba franceză, în revista literară Euphorion (nr. 2/1992).

După obținerea diplomei de licență, predă limba franceză în învățământul hunedorean și sibian iar din 1993, odată cu înființarea secției de limba franceză la universitatea din Sibiu, predă cursuri de lingvistică franceză, lexicologie și semantica limbii franceze, semiotica discursului narativ, în învățământul universitar sibian, la Universitatea « Lucian Blaga » din Sibiu, ca asistent universitar (1993-1997), apoi ca lector universitar (1998-2007) iar,  din 2007, conferențiar universitar.

Publică eseuri, traduceri și studii, în limbile română și franceză. Debutul literar, ca prozator, eseist și traducător, se află sub genericul revistei literare sibiene Euphorion. Publică  mai întâi o traducere din Jacques Attali, La propriu și la figurat (Euphorion,nr.2/1992),  urmată de eseul în limba franceză, Modèle musical et technique romanesque chez Marguerite Duras (Euphorion,nr.3/1992) și, mai târziu, nuvela Școala de dans și bune maniere (Euphorion, nr.2/2016). Debutul editorial are loc cu traducerea  volumului   Gabrielei Panţel, Măcelăria/La Boucherie, piesă de teatru într-un act (Editura Uitgeverij De Zevenslapers, Leuven, 1999), cu volumul de studii Exilul interior al personajului literar (Casa Cărţii de Stiinţă, Cluj-Napoca, 2003, editor Irina Petraș) și cu volumul de proză scurtă Regula jocului și alte povestiri (Editura Limes, Florești-Cluj, 2017, editor Mircea Petean). În paralel cu activitatea literară și universitară, scrie studii de lingvistică franceză, publicate în limba franceză, după cum urmează: La sémantique lexicale, Editura Universității « Lucian Blaga » din Sibiu, 2016,
Le Mot- la forme et le sens. Aspects lexico-sémantiques, Postface de Christian Duhamel, Editura Universității « Lucian Blaga » din Sibiu, 2014.

Este autor al volumului de eseuri  Peisaj interior și discurs narativ, (Ed. Univ. « Lucian Blaga », Sibiu, 2013) în care  radiografiază legătura dintre peisajul exterior și cel interior al personajului literar și al cărții Geometria discursului narativ, (Ed. Univ. « Lucian Blaga », Sibiu, 2015) în care e pusă în evidență legătura dintre personajul literar și discursul narativ. În 2017 scoate volumul de proză  scurtă intitulat Regula jocului și alte povestiri, (Editura Limes, colecția « Lakonia », Florești-Cluj, editor Mircea Petean), apoi Triunghiul clasic și alte întâmplări (Editura Limes, colecția « Lakonia », Florești-Cluj, 2018, editor Mircea Petean). Publică, în reviste literare, eseuri, articole despre personajul literar, dar, şi traduceri, în fragment, din limba franceză în limba română, din Philippe Hamon, Jean-Jacques Wunenburger, Georges Bataille, Emmanuel Lévinas, Tzvetan Todorov, Patrick Modiano, și din limba română în limba franceză din Dan Dănilă, Ioan Radu Văcărescu, Dumitru Chioaru, Gabriela Panțel, Silviu Guga.  Este prezent cu eseurile, traducerile și prozele sale în revistele: Euphorion, Vatra, Familia, Nord literar,  Transilvania,  Saeculum, Rostirea românească, Jurnal of romanian literary studies.

Deplângem stingerea din viață a colegului nostru și suntem alături de familia îndoliată în aceste momente dificile.

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!

Colectivul de Limba și Literatura Franceză


In memoriam conf. univ. dr. Adrian Iancu

Detalii

Categorii:

Comemorare

Domenii:

Lingvistica Literatura

Persoană contact:

Maria Milcu

Email contact:

maria.milcu@ulbsibiu.ro