Întâlnirea Comunității de practici SafeHabitus găzduită de ULBS
În data de 8 decembrie 2023 a avut loc întâlnirea Comunității de practici din România în cadrul proiectului Horizon Europe SafeHabitus (Strengthening Farm Health and Safety Knowledge and Innovation Systems) în care Universitatea Lucian Blaga din Sibiu este instituție parteneră.
Întâlnirea de lucru a fost găzduită de Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecția Mediului și a fost deschisă cu un mesaj din partea doamnei decan prof. univ. dr. ing. Camelia Sava.
Alături de prezentările membrilor echipei SafeHabitus și validarea rezultatelor obținute anterior, întâlnirea a beneficiat de comunicarea susținută de Ș.l. dr. biol. Iuliana Antonie pe tema legăturii dintre plantele terapeutice și creșterea oilor. Dezbaterile din jurul comunicării au accentuat o serie de aspecte utile pentru o mai bună înțelegere a problemelor de sănătate din sectorul de creștere a oilor, a modelelor de gândire și a practicilor tradiționale din domeniu. Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată unui atelier de lucru organizat de lect. univ. dr. Sorina Corman și a avut ca principal scop înțelegerea diferențiată pe vârste a riscurilor de sănătate din sectorul muncii de creștere a oilor, atât pentru fermieri cât și pentru alți membri din familiile acestora.
Întâlnirea a consolidat colaborarea instituțională în scopuri de cercetare și inovație socială între ULBS și administrațiile locale din Cincu, Miercurea Sibiului și Tilișca, Direcția pentru Agricultură Județeană Sibiu, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Montanologie Cristian – Sibiu, Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea” Făgăraș și alți specialiști din domeniu. Agenda de lucru a întâlnirii a avut ca principale subiecte de interes sănătatea și siguranța în munca de creștere a oilor, iar pentru o înțelegere aprofundată a problematicilor analizate, comunitatea de practici SafeHabitus include fermieri și membri din familiile acestora. În spiritul sărbătorilor tradiționale din luna decembrie, participanții s-au bucurat și de un scurt moment artistic realizat de Ioana Ștefan, Bianca Crețu și Marius Tuță.
Rezultatele Comunității de practici din România vor fi prezentate și discutate în cadrul consorțiului cu 20 de parteneri din 13 state europene și au rolul de a informa politicile europene și naționale de sănătate și siguranță în munca agricolă și identificarea de soluții pentru îmbunătățirea practicilor din acest domeniu.