Liderii universităților partenere FORTHEM s-au întâlnit la Universitatea din Valencia
În perioada 24 – 25 aprilie 2024, Universitatea din Valencia a găzduit întâlnirea liderilor universităților Alianței FORTHEM. Acest eveniment anual reunește rectorii și președinții celor nouă universități partenere FORTHEM, marcând un moment important în progresul Alianței pe drumul colaborării și inovării academice.
Gazda evenimentul, prof.dr. Maria Vicenta Mestre Escriva, Președinta Universității din Valencia, a primit vizita omologilor săi: prof.univ. dr. Gundars Berzins din Riga, Letonia, prof.univ.dr. Jacek Lipok din Opole, Polonia, prof.univ.dr. Sorin Radu din Sibiu, România, prof. univ.dr. Vincent Thomas din Burgundia, Franța, prof. univ.dr. Sunniva Whittaker din Agder, Norvegia, prof.univ.dr. Jari Ojala din Jyväskylä, Finlanda, prof.univ.dr. Georg Krausch din Mainz, Germania, și prof. Fabio Mazzola, în locul rectorului Massimo Midiri din Palermo, Italia.
Reuniunea, desfășurată în prestigioasa Aula Magna a Universității din Valencia, a oferit o platformă pentru discuții extinse privind progresele, provocările și așteptările Alianței.
În discuțiile purtate, președinții și rectorii au abordat aspecte determinante ale dezvoltării și creșterii Alianței, inclusiv viitoarele perspective financiare și obiectivele strategice care vor urma după anul 2030. Aceștia au discutat despre procedura de punere în aplicare a diplomelor comune (joint degrees), care vor stimula mobilitatea studenților și excelența academică și au dezbătut strategiile comune în domeniul cercetării și inovării.
Punctul culminant al întâlnirii a fost semnarea Statutului Alianței, un gest simbolic prin care liderii universităților membre FORTHEM și-au afirmat dedicarea cu privire la colaborarea pe termen lung, sprijinul reciproc și angajamentul comun față de principiile și obiectivele Alianței.
În programul președinților și rectorilor a fost inclusă și o vizită la centrul de start-upuri al Universității din Valencia, care reprezintă un ecosistem dinamic de inovare și antreprenoriat. Vizita a oferit informații valoroase despre inițiativele menite să încurajeze creativitatea, să stimuleze creșterea economică și să faciliteze impactul social.
Simultan cu reuniunea președinților, 25 de experți în comunicare din cele nouă universități s-au întâlnit pentru a discuta despre social media, așteptările generației Z, comunicarea internă și includerea FORTHEM în instrumentele și planurile de comunicare ale universităților lor. Grupul a vizitat și studioul de producție audiovizuală de ultimă generație al Universității din Valencia.
În paralel, un al doilea grup a abordat strategiile de îmbunătățire a eforturilor de cercetare, esențiale pentru a obține sprijin în cadrul comunității academice. De asemenea, aceștia au prezentat președinților și rectorilor concluziile proiectului Horizon2020 FIT FORTHEM.
Întâlnirile anuale ale Alianței FORTHEM reprezintă o oportunitate pentru participanți de a stabili legături mai puternice cu omologii lor, de a discuta subiecte importante și de a asigura o sinergie puternică, pe termen lung, între cele nouă universități.