MESAJ CU OCAZIA ZILEI DE 9 MAI – ZIUA EUROPEI ȘI A INDEPENDENȚEI DE STAT A ROMÂNIEI
Pentru România și comunitatea statelor europene, ziua de 9 mai marchează o serie de evenimente esențiale în dezvoltarea și consolidarea unei societăți prospere și stabile, având la bază valori și principii comune. În primul rând, ziua de 9 mai, Ziua Europei, marchează sfârșitul celui de-al doilea război mondial prin înfrângerea Germaniei naziste de către Coaliția Națiunilor Unite. Profund devastată de două conflagrații mondiale în mai puțin de jumătate de secol, Europa a căutat reperele care să îi aducă pacea și unitatea, astfel încât cetățenii europeni să nu mai cunoască ororile războaielor. Timp de 77 de ani – deși împărțită în două mari blocuri politice diametral opuse – Europa a reușit să își impună ca principale valori de dezvoltare: libertatea, democrația și solidaritatea. Această reușită are la bază dezvoltarea în blocul occidental a comunității europene, odată cu declarația din 9 mai 1950 a ministrului francez Robert Schuman, prin care a propus un plan de colaborare economică între Franța și Germania, urmărindu-se depășirea rivalităților seculare dintre cele două mari puteri europene.
Această colaborare reprezintă fundamentul Uniunii Europene de astăzi din care facem și noi parte, alături de alte state din fostul bloc comunist.
În acest an însă, Europa a fost nevoită să își demonstreze capacitățile de unitate și atașament față de principiile care au stat la baza celor 77 de ani de pace, în urma războiului nedrept și nejustificat pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina. Statele Europei au demonstrat că pacea, unitatea şi solidaritatea au fost, sunt și vor rămâne valori definitorii pentru civilizația europeană.
Pentru România, ziua de 9 mai are încă o semnificație majoră, fiindcă astăzi aniversăm și 145 de ani de la Proclamarea independenței de Stat a României. Momentul 9 mai 1877 a fost marcat de o sesiune extraordinară a Adunării Deputaților prin care s-a punctat eliberarea de suzeranitatea otomană și accentuarea procesului de integrare a României în economia și cultura occidentale.
Nu în ultimul rând, pentru cultura română în general și pentru comunitatea academică sibiană, această zi este importantă și pentru că astăzi aniversăm 127 de ani de la nașterea poetului și filosofului Lucian Blaga, patron spiritual al Universității noastre. Ziua de 9 mai ne oferă multiple motive de sărbătoare și de reflecție asupra a ceea ce înseamnă valorile europene și a importanței păcii pentru dezvoltarea comunității noastre.