MyDigiCoop - o platformă pentru promovarea antreprenoriatului social-cooperativ în învățământul superior
Comunicat de presă: februarie 2023
O primă privire asupra platformei interactive de e-learning MyDigiCoop
După un an de muncă intensă în vederea realizării „unei platforme iterative, deschise, pentru a oferi profesioniștilor din educație posibilitatea de a susține și încuraja antreprenorii social-cooperativi” (IO1), consorțiul MyDigiCoop prezintă cu mândrie prima versiune a platformei sale de învățare digitală personalizată pentru promovarea antreprenoriatului social-cooperativ în învățământul superior.
Platforma este un instrument digital inovator pentru dobândirea abilităților, competențelor și cunoștințelor necesare pentru a facilita educația și formarea în antreprenoriat social-cooperativ. Platforma va fi utilizată pentru a evalua capacitatea antreprenorială a studenților în medii cooperative și pentru a crea trasee de învățare personalizate, pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale fiecărui student.
6 module de învățare MyDigiCoop au fost create și validate
În timp ce platforma s-a aflat în curs de îmbunătățire, cu scopul de a oferi abilitățile, competențele și materialele necesare profesorilor din învățământul superior pentru a promova antreprenoriatul social-cooperativ în cadrul cursurilor lor, au fost create 6 module care vor fi oferite pe platformă. Prin intermediul traseului personalizat de învățare online din modulele disponibile, studenții își vor putea dezvolta competențe intrapersonale, sociale și cognitive în legătură cu antreprenoriatul social și cooperativele (societățile cooperative). Echipa din cadrul Facultății de Științe Umaniste și Științele Educației a Universității Mondragon – Spania (HUHEZI), alături de întreprinderea Senior Europa Sociedad Limitad (Kveloce) – Spania, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) – România și Universitatea de Științe Aplicate Haaga-Helia (HAAGA-HELIA) – Finlanda, a creat conținutul și s-a asigurat că modulele corespund așteptărilor.
Două sesiuni de validare cu studenți și profesori au fost realizate în Spania și România, pentru a obține feedback în vederea îmbunătățirii modulelor. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (România) a invitat 11 participanți, dintre care 3 au fost cadre didactice și 8 studenți. Facultatea de Științe Umaniste și Educație a Universității Mondragon (Spania) a invitat 10 participanți, dintre care 3 profesori și 7 studenți.
În cadrul sesiunilor de validare, participanților li s-a prezentat platforma și au revizuit pe scurt conținutul modulelor care fuseseră încărcate. Ulterior, aceștia au completat chestionare pentru a evalua utilizarea platformei, precum și claritatea și utilitatea modulelor.
În general, sesiunile de validare au generat rezultate pozitive. Participanții au fost mulțumiți de calitatea platformei și modul în care au fost prezentate modulele de învățare. Utilitatea și eficacitatea modulelor și a platformei au fost, de asemenea, bine apreciate. Le mulțumim participanților pentru feedback-ul și sugestiile utile oferite, care vor fi implementate pentru îmbunătățirea platformei.
Webinarul: Promovarea antreprenoriatului social-cooperativ în învățământul superior
După validarea modulelor, pentru a disemina rezultatele proiectului, Consiliul de Acreditare pentru Universitățile Antreprenoriale și Implicate (ACEEU) – Germania, împreună cu HUHEZI, HAAGA-HELIA, ULBS, Kveloce și Gestionet (din Spania), a organizat un webinar. Scopul acestuia nu a fost doar de a le prezenta celor 18 participanți proiectul, ci și de a-i invita să împărtășească idei și să sprijine atingerea rezultatelor proiectului.
În timp ce ACEEU a moderat webinarul, HUHEZI a deschis oficial webinarul prin prezentarea proiectului, a obiectivelor și a realizărilor de până acum. Apoi Kveloce a moderat o sesiune de întrebări și răspunsuri. Între timp ULBS a prezentat platforma iterativă deschisă care a fost dezvoltată în cadrul proiectului și a continuat cu descrierea celui de-al doilea rezultat al proiectului, o compilație de ghiduri pentru învățarea mixtă și online/la distanță. Webinarul a inclus, de asemenea, o sesiune interactivă, condusă de Haaga-Helia. Participanții au fost implicați într-o discuție despre problemele și provocările sociale considerate urgente în acest moment și modul în care instituțiile de învățământ superior le-ar putea rezolva.
Și Manualul pentru profesori a fost validat
Pe lângă platforma și modulele de învățare menționate anterior, MyDigiCoop își propune să ofere cadrelor didactice sugestii pentru integrarea în predare a unor sfaturi tehno-pedagogice bazate pe inovare educațională, metodologii active și învățare la distanță/învățare mixtă. Astfel, cel de-al doilea rezultat al proiectului constă în Manualul MyDigiCoop dedicat profesorilor – Orientări pentru profesioniștii din domeniul educației în vederea promovării antreprenoriatului social-cooperativ în învățământul superior. Manualul compilat a fost validat de partenerii din Spania, România, Finlanda și Germania, prin feedback-ul obținut de la educatori și experții în antreprenoriat social. După revizuirea finală, manualul va fi tradus în spaniolă, germană, finlandeză și română.
Ce urmează?
În 9 februarie 2023, Facultatea de Științe Umaniste și Științele Educației a Universității Mondragon (HUHEZI) va găzdui o conferință internațională, care va servi ca eveniment multiplicator al MyDigiCoop. În cadrul acesteia vor fi diseminate rezultatele proiectului. Evenimentul va avea loc la Bilbao AS Fabrik, între orele 09:30 și 17:00.
Cele trei obiective principale ale evenimentului constau în discutarea importanței și relevanței abordării economiei sociale și a cooperativelor (societăților cooperative) la nivel universitar și în alte forme de învățământ superior; în al doilea rând, crearea unui spațiu de reflecție și, în cele din urmă, împărtășirea experiențelor actuale din Europa.
Evenimentul va răspunde, de asemenea, unuia dintre obiectivele tuturor organizațiilor participante, acela de a disemina și promova mentalitatea socio-cooperativă în rândul studenților și profesorilor din învățământul superior.
Conferința, la care va participa online și ministrul universităților din Spania, Joan Subirats, este deschisă publicului, dar se adresează în special celor interesați în diseminarea și promovarea mentalității socio-cooperative, în special în rândul studenților și educatorilor din învățământul superior, cum ar fi cadrele didactice, personalul de cercetare și studenții care doresc să lucreze pe această temă în universitate, precum și entitățile din economia socială.
Partenerii MyDigiCoop așteaptă cu nerăbdare să găzduiască evenimentul și să se întâlnească cu persoane care gândesc la fel, fiind interesate de a avea un impact pozitiv în societate.
Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să vizitați site-ul oficial al MyDigiCoop: www.mydigicoop.eu
De asemenea, sunteți invitați să urmăriți activitatea acestui proiect pe rețelele sociale:
Twitter: @MyDigiCoop
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/mydigicoop
Facebook: MyDigiCoop