Noaptea Cercetătorilor 2021



Pe 24 septembrie sibienii sunt așteptați la „Noaptea cercetătorilor”, unde îi așteaptă zeci de activități destinate minților curioase de toate vârstele – zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice și a curiozității.

Ca și în edițiile precedente, pe data de 24 septembrie 2021, oaspeții vor fi primiți în locaţiile Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu și ale Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Pe harta evenimentelor sunt înscrise activități atractive desfășurate la Biblioteca ASTRA și în Ramada Business Center – SC Marquardt Schaltsysteme SCS. Voluntarii ULBS D-School vor dezvolta împreună cu partenerii din mediul privat un concept de colectare selectivă a deșeurilor, descoperind utilitatea încercărilor repetate de prototipare. Alături de echipe vor fi reprezentanții S.C. Continental, IT Perspectives, NTT Data.

Fiind un an în care se impun cu condiții speciale de organizare, Facultățile ULBS au pregătit un program adaptat situației deosebite prin care trece întreaga comunitate, o mare parte a activităților fiind desfășurate și transmise on line, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță impuse. Publicul va avea acces în spațiile destinate expunerilor directe ale rezultatelor științifice, dar și posibilitatea de a opta pentru vizionarea prezentărilor on line. În acest an sunt programate filme cu tematică științifică, webinarii și transmisii livestream, misiunea asumată în acest an de cercetători fiind aceea de a demonstra că situațiile speciale nu reprezintă un impediment în promovarea eforturilor științifice.

Evenimentul Noaptea Europeană a Cercetătorilor din 2021 își propune să celebreze știința, cea care a facilitat progresul și deschiderea lumii. Dacă anul 2020 poate fi definit prin cuvântul „Lockdown”, sperăm să definim anul 2021 prin conceptul „Opening Up”. Atribuim cercetării o contribuție semnificativă pentru întoarcerea la normalitate. Niciodată în istoria umanității impactul științei asupra vieții noastre nu a fost mai clar și mai rapid. Subliniem astfel rolul cheie pe care îl va juca cercetarea într-o recuperare sustenabilă post-Covid, un proces care va permite societăților să avanseze către un viitor mai curat, mai durabil, neutru din punct de vedere al „amprentei carbonului”.

Prin „Opening Up Science” înțelegem și ce înseamnă încrederea publicului în știință, o responsabilitate mai mare pentru cercetători de a comunica și de a se deschide publicului. Noaptea Cercetătorilor, cea mai mare manifestare de știință destinată publicului larg din România, este un exemplu de bune practici prin care evidențiem importanța angajamentului public și a educației științifice ca elemente vitale pentru a face știința mai atractivă și pentru a-i motiva pe tineri să își dorească o carieră în cercetare.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Cercetătorilor se înscrie în linia de finanțare a Comisiei Europene prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie în cadrul Programului Orizont 2020. Proiectul „Noaptea Cercetătorilor” se află pe agenda evenimentelor culturale finanțate de Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu, precum și de Ministerul Educației Naționale.

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu continuă și în 2021 colaborarea cu redutabile centre universitare și instituții de cercetare din România în cadrul unui consorțiu prin care este implementat cu finanțare europeană Proiectul #OpeningUpScience -MSCA-NIGHT-2020bis, contractul 101036006. Din consorțiu fac parte universități din București, Suceava, Galați sau Cluj, Federația Fundațiile Comunitare din România și Fundația Comunitară București, reunite în consorțiul ReCoN-nect – The Green Deal.

Partenerii naționali ai evenimentului sunt: British Council, Ambasada Franței în România,  Institutul Francez din România, EU Direct și Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă.

În cadrul activităților de organizare am considerat prioritară siguranța și bunăstarea participanților, a echipei, a partenerilor și a tuturor celor implicați în Noaptea Cercetătorilor. În funcție de evoluția ratei îmbolnăvirilor de Covid-19, implementarea și derularea evenimentului va avea loc în conformitate cu prevederile legale impuse de autorități, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție impuse. Evenimentele vor respecta toate normele impuse de către autorități în această perioadă: limitarea numărului de participanți, respectarea distanței fizice, dezinfectare și purtarea obligatorie a măștii de protecție.

Sibiul se alătură ca în fiecare an celor 340 de centre științifice din întreaga Europă. Vom arăta din nou că știința este minunată și poate fi descoperită în cele mai originale modalități. Deveniți împreună cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu parte a unui  eveniment european de anvergură prin care toți vom învăța, într-o manieră non-formală, cum știința, cercetarea și cercetătorii ne fac viața mai frumoasă.


Noaptea Cercetătorilor 2021

Detalii

Categorii:

Cercetare General Inovare Invatamant Parteneriate Preuniversitar Relația cu comunitatea

Domenii:

General

Locaţie:

Facultățile Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu Cercul Militar ,Biblioteca ASTRA, Ramada Business Center - SC Marquardt Schaltsysteme SCS

Persoană contact:

Serviciul Cercetare Dezvoltare Inovare

Email contact:

dep.cercetare@ulbsibiu.ro

Link1:

https://noapteacercetatorilor.ulbsibiu.ro/ro/program/

Link2:

https://www.facebook.com/events/189372979931749

Link3:

https://noapteacercetatorilor.ro/nc/noaptea-cercetatorilor-2021/sibiu/