Astăzi începe conferința internațională cu tema ”Legislația cu privire la patrimoniul cultural religios din Europa”



Între 10 și 13 octombrie va avea loc conferința internațională cu tema: Legislația cu privire la patrimoniul cultural religios din Europa (Law and Cultural Religious Heritage in Europe), organizată de European Consortium for Church and State Research în colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (prin Facultatea de Drept și prin Departamnetul de Istorie și Patrimoniu), cu Muzeul Național Brukanthal, Muzeul ASTRA și Biblioteca Județeană ASTRA.

Ideea conferinței a fost generată de convergența a două evoluții recente. În domeniul științei, patrimoniul a avansat și a devenit un concept central în studiul religiei. În același timp, agențiile culturale naționale și internaționale iau din ce în ce mai mult în considerare dimensiunile religioase ale patrimoniului. În timp ce alte conferințe au abordat, în general, patrimoniul religios dintr-o perspectivă critică aflată oarecum la distanță de obiectul de studiu, punctul de plecare al conferinței de la Sibiu este interacțiunea pe care o vedem că are loc între cercetătorii universitari și cei din muzee, agențiile guvernamentale și fundațiile bisericești și de patrimoniu care contribuie activ la protejarea și promovarea patrimoniului. Universitarii și practicienii din domeniul patrimoniului nu lucrează în lumi separate, ci au dezvoltat în comun preocupări etice și normative împărtășind multe curiozități intelectuale.

La conferință vor participa personalități din sfera dreptului și a lumii culturale precum dl. Petre Guran (cercetător științific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, întemeietor al Școlii de la Bunești), dl. Roberto Mazzolla – Presedintele ECCSR.), dl. Mark Hill (Consilier al Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii), alături de profesori renumiți din mediul academic european. Sesiunea de lucru va fi deschisă  de o dezbatere pe tema (De ce) mai avem nevoie de patrimoniu cultural religios și de ce să îl (mai) protejăm?, la care vor lua parte conf. univ.dr. Laura Maria Crăciunean Tatu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, președinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale), Eugen Vaida (președinte Asociația Monumentum și Fundația Regelui Charles), Ciprian Ștefan (Manager general al Complexului Național muzeal ASTRA), Alexandru Chituță (Manager general Muzeul Național Brukenthal), Răzvan C. Pop (Manager Biblioteca Județeană ASTRA).

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul lect. univ. dr. Emanuel Tăvală și conf.univ.dr. Sebastian Spinei, decanul  Facultății de Drept din cadrul ULBS.


/

Detalii

Domenii:

Drept

Persoană contact:

lect.univ.dr. Emanuel Tăvală

Email contact:

emanuel.tavala@ulbsibiu.ro