Școala de vară MAPIoT 2023



În perioada 17-29 iulie 2023 Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu organizează a doua  Școală de vară din cadrul Proiectului Modernizing Agricultural Practice using Internet of Things – MAPIoT. ULBS  este parteneră în proiect alături de University of South-Eastern Norway, Vestfold, Norvegia. Proiectul, aflat în cel de-al doilea an de implementare, are ca obiectiv construirea capacităților necesare pentru aplicarea tehnologiilor digitale în domeniul agroalimentar.

Prima ediție a fost organizată de partenerul norvegian la Melsom High School din Sandefjord Norvegia, în perioada 24.07.2022 – 07.08.2022. Scopul școlilor de vară este formarea competențelor necesare pentru aplicarea cunoștințelor și tehnologiilor digitale din domeniul științei Calculatoarelor în domeniile Agricultură și Ingineria proceselor și produselor alimentare.

Cei 20 de studenți participanți, cate 10 de la fiecare Universitate, vor învăța cum pot crește eficiența procesele de producție și cum pot asigura protecția mediului înconjurător  prin gestionarea eficientă a resurselor și proceselor și optimizarea logisticii cu ajutorul tehnologiei Internet of Things (IoT). Prin implicarea studenților din ambele domenii, Calculatoare și Agroalimentar, se asigură și formarea competențelor transversale precum cele de lucru în echipă și de gândire neconvențională (out of the box) necesare echipelor multi și interdisciplinare, din viitoarele lor profesii.

Activitatea de formare se realizează atât printr-o serie de cursuri în format aplicativ, cât și printr-o serie de vizite la întreprinderi reprezentative cu profil IT și agroalimentar precum și la ferme agricole.

Cursurile se desfășoară în laboratoarele universității și la ferma experimentală de la Rusciori. Printr-un format atractiv de învățare prin exersare (learning by doing) și descoperire, cursurile antrenează studenții în:

  • Folosirea senzorilor și actuatorilor în Internet of Things, folosind  diverse metode de comunicație și integrare în cloud
  • Utilizarea dronelor și conceptelor de Computer Vision pentru colectarea și analiza imaginilor
  • Proiectarea digitală a proceselor de fabricație a alimentelor
  • Conceperea și operarea liniilor robotizate pentru selectarea / culegerea legumelor și a fructelor
  • Folosirea algoritmilor specifici Inteligenței Artificiale și Calculului Evolutiv (algoritmi genetici) în agricultură și în  managementul automat al proceselor din industria alimentară
  • Dezvoltarea propriei afaceri în agricultură și industria alimentară

In timpul școlii de vară se vor organiza vizite la SOLINA SA – lider al pieței de ingrediente alimentare din Romania, la fabrica de bere Romaqua Group  din județul Alba, ferma DN Agrar din Gârbova, la stația de tratare a apei de la Mediaș  și la ferma de la Noul Român. Studenții au ocazia să observe practic care sunt problemele care trebuie rezolvate în aceste întreprinderi la diversele niveluri (exploatare, operațional și strategic), care sunt soluțiile bazate pe IT aplicate deja și să identifice potențiale căi de îmbunătățire prin utilizarea tehnologiilor digitale. Vizita la firma MARQUARDT va aprofunda cunoașterea studenților legată de mijloacele tehnologice disponibile pentru utilizarea aplicațiilor IT în domeniul agroalimentar.

Ideile lor de îmbunătățire sunt discutate, dezvoltate și implementate la nivelul de ”proof of concept”  în cadrul HACKATHON-ului organizat pe perioada școlii de vară.

Programul este completat de vizite la obiectivele cu importanță istorică, naturală și culturală  cum ar fi Centrul istoric al orașului Sibiu, Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, Castelul Corvinilor de la Hunedoara, cetățile din Alba Iulia și Sighișoara și salina Turda care vor întregi formarea competențele transversale și vor asigura schimburile interculturale din cadrul proiectului.


/

Detalii

Categorii:

Proiect Tehnologie Workshop

Domenii:

Informatica Inginerie Științe agricole

Locaţie:

Facultatea de Inginerie - IE303

Persoană contact:

Daniel Morariu

Email contact:

daniel.morariu@ulbsibiu.ro

Link1:

http://digifof.omilab.ulbsibiu.ro/psm/content/ss2/info