. . .

Studenți și cadre didactice ale universității au participat la programul Practical Business Skills: Exploring Local and Global Markets în Finlanda



Programul de tip Erasmus+ Blended Intensive Program (BIP) a fost organizat de Seinäjoki University of Applied Sciences – SeAMK (Finlanda) în parteneriat cu Technische Hochschule Würzburg-Schweinfurt – THWS (Germania) și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu – ULBS.

Astfel, 12 studenți (11 de la Facultatea de Științe Economice și 1 de la Facultatea de Medicină), alături de 3 cadre didactice din cadrul Facultății de Științe Economice (conf. univ. dr. Silvia Mărginean, conf. univ. dr. Raluca Sava și lect. univ. dr. Alma Pentescu) au participat la activitățile din cadrul Seinäjoki University of Applied Sciences.

Studenții au învățat cum pot analiza piața unui produs, cum pot integra influențele globale și locale în această analiză și cum pot prezenta rezultatele obținute într-un context internațional. 

Inițial, în perioada activităților derulate online, cei 36 de participanți au fost împărțiți în 6 echipe, rezultând câte 2 grupuri pe fiecare țară. Ca studiu de caz a fost aleasă anul acesta piața băuturilor. Au fost analizate diferite piețe locale (a apelor minerale, băuturilor energizante sau a băuturilor alcoolice de tip bere și vin), cu accent pe elementele specifice fiecărei țări. Fiecare echipă a realizat câte un raport respectând regulile cu privire la conținut și formă ale universității de proveniență. 

Activitățile față în față din Seinäjoki au debutat cu prezentarea concluziilor primei etape de documentare. A urmat lucrul în echipe internaționale. Studenții au fost grupați în echipe mixte, cu membri din fiecare țară, primind sarcina de a propune o băutură nouă și un eveniment de lansare pentru aceasta în cadrul unui festival local.

Pe lângă munca intensă pentru crearea unui produs inovator, prezentarea detaliilor specifice băuturii propuse și a evenimentului de lansare, studenții au participat și la o vizită de documentare în cadrul Vaasa Innovation Centre și a fabricii de bere Bock’s, unde au putut observa procesul de fabricare al acesteia.

Astfel, suplimentar obținerii celor 3 credite ECTS, studenții implicați în program au avut ocazia de a descoperi noi obiceiuri, de a-și asuma un stil de lucru nou, de a testa preparate specifice țării gazdă și de a afla mai multe detalii despre cultura și produsele locale.

“A fost o experiență inedită și mă bucur că am avut oportunitatea să iau parte la un asemenea program. Facultatea din Seinäjoki ne-a oferit un mediu propice unei bune colaborări între noi și colegii omologi din Germania și Finlanda, alături de care am petrecut momente frumoase, am legat prietenii și am realizat proiecte interesante”, a afirmat Dancu Eduard-Lucian, student la Facultatea de Științe Economice, programul de studii de licență Finanțe și Bănci, anul 2.

În opinia mea, programele de tip Blended Intensive Programmes sunt una dintre cele mai interesante oportunități pentru studenții și profesorii care își doresc o experiență internațională. Ceea ce s-a întâmplat în cadrul acestui proiect a fost diferit prin complexitate, intensitate și prin mixul de activități. Acum putem spune că ne-am bucurat împreună de fiecare componentă: de mobilitatea de scurtă durată în Finlanda, în cadrul căreia au continuat activitățile începute online, de elementele teoretice care au venit în completarea dimensiunii predominant practice, de caracterul interdisciplinar prin care s-a urmărit dezvoltarea competențelor de comunicare și a capacității de a lucra în echipe internaționale, de experiența interculturală și de cunoștințele de marketing sau comunicare de afaceri. După ce am finalizat ceea ce ne-am propus pentru anul acesta, așteptăm cu nerăbdare anul 2024, când ULBS va oferi participanților din cele trei universități partenere posibilitatea de a cunoaște mediul academic sibian” a afirmat conf. univ. dr. Silvia Mărginean.


/

Detalii

Categorii:

Comunicate Internationalizare Mobilități Proiect

Domenii:

Economie Relații internaționale

Persoană contact:

Pentescu Alma

Email contact:

alma.pentescu@ulbsibiu.ro