ULBS câștigă un proiect de 6,6 milioane de lei destinat cercetării de excelență
Miercuri, 8 decembrie 2021, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a dat publicității lista finală a aplicațiilor selectate pentru finanțare în cadrul competiției pe care o organizează o dată la trei ani, „Proiecte de Finanțare a Excelenței în Cercetare, Dezvoltare, Inovare” (PFE-CDI). Competiția recunoaște și recompensează corespunzător realizările și proiectele de dezvoltare ale universităților de stat și institutelor naționale de cercetare-dezvoltare.
În cadrul competiției 2021, la care s-au înscris 47 de instituții românești de cercetare (dintre care 29 de INCD-uri și doar 18 din cele 54 de universități publice), Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a obținut 93,17 puncte pentru proiectul „Dezvoltarea de tehnologii noi și emergente în contextul stimulării cercetării de excelență în ULBS” (acronim: TEHNE; director de proiect: prof. univ. dr. Sorin Radu) și a câștigat astfel o finanțare în valoare de 6.634.000 lei.
Prin punctajul obținut, ULBS s-a clasat pe locul 10 în clasamentul global al competiției și pe locul 7 în clasamentul universităților. E de menționat că proiectul ULBS a concurat, alături de Universitatea Politehnică din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași ș.a., în cea mai competitivă dintre secțiunile competiției (domeniul „Tehnologii noi și emergente”), unde toate proiectele instituțiilor participante au obținut peste 90 de puncte din 100.
Proiectul TEHNE cuprinde patru proiecte componente, corespunzătoare principalelor domenii de cercetare din cadrul ULBS (științe fizice și inginerești, științe ale vieții, științe sociale, științe umaniste și arte), și își propune să dezvolte la nivel instituțional cercetarea de excelență prin angajarea de tineri cercetători, acordarea de burse postdoctorale, organizarea de mobilități și investiții în infrastructura de cercetare.
„Câștigarea acestui proiect este o realizare remarcabilă, dar în același timp firească a universității noastre”, a declarat rectorul ULBS, Sorin Radu. „Ea ne confirmă că eforturile pe care comunitatea noastră academică le-a făcut în ultima vreme își arată roadele și că direcția de dezvoltare pe care o urmăm este una benefică. Doresc cu acest prilej să le mulțumesc tuturor colegilor mei implicați în activitatea de cercetare, întrucât câștigarea acestui proiect este în primul rând meritul lor!”, a continuat el.