Valori ale cunoașterii tradiționale



Proiectul Valori ale cunoașterii tradiționale în susținerea Regiunii Gastronomice Europene Sibiu 2019, Acţiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.

Odată cu acordarea titlului de Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019,  valoare adăugată Sibiului ca atracție turistică de marcă este adusă și prin  evenimentele gastronomice, bucătăriile restaurantelor și pensiunilor care oferă turiștilor o nouă imagine a gustului local. Proiectul are ca scop principal conștientizarea publicului sibian și din județul Sibiu cu privire la relevanța Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. Proiectul va avea contribuție directă în atingerea obiectivului general al Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 promovând în acest sens rolul de catalizator al spațiului universitar pentru dezvoltarea continuă a orașului Sibiu.

Echipa proiectului este alcătuită  din cadre didactice aparținând următoarelor structuri universitare:

  1. Facultatea de Științe Agricole,Industrie Alimentară și Protecția Mediului (coordonatorul proiectului)
  2. Facultatea de Teologie
  3. Facultatea de Științe Economice
  4. Facultatea de Științe Socio-Umane
  5. Facultatea de Științe
  6. Biblioteca Centrală Universitară
  7. Rectorat.

Lansarea proiectului a avut loc în data de 29.09.2017 ,odată cu Noaptea Cercetătorilor 2017 și a fost însoțită de Evenimentul gastronomic Cercetare pentru mâncare – gastronomie moleculară – organizat de Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului. La acest eveniment au participat peste 100 de persoane și au inclus reprezentanți ai tuturor autorităților din Sibiu.

În cadrul evenimentului gastronomic s-a urmărit realizarea și prezentarea de preparate culinare care valorifică ingredientele locale, specifice lunii septembrie apelând la ingerdiente specifice gastronomiei moleculare. Ca valoare adăugată, știința, tehnologia și cultura s-au  reunit pentru susținerea comunității, în cadrul evenimentului Noaptea cercetătorilor, organizat anual de ULBS. Produsele gastronomice au dat savoare Nopții Cercetătorilor și au delectat senzorial un public numeros sibian de toate vârstele.

Toamna se numără bobocii a fost al doilea eveniment gastronomic, organizat de ȘAIAPM în cadrul proiectului. Pentru studenții din primul an, octombrie este o perioadă de acomodare, un nou început în viața lor, debutul unei etape în care se vor maturiza și vor pune bazele vieții lor profesionale. Și pentru ca acomodarea să le  fie mai ușoară, colegii din anii mai mari i-au  răsfățat cu preparate culinare ”ca la mama acasă”; astfel, finalul ceremoniei de deschidere a noului an universitar din data de 2.10.2017 a fost marcat de o degustare de preparate culinare de sezon.

Proiectul, în ansamblul lui, cuprinde activități de documentare, cercetare și inventariere, precum inventarierea piețelor agro-alimentare din Sibiu, inventarierea resurselor alimentare ale regiunii, o suită de workshop-uri, seminarii și expoziții.  Agenda acestor evenimente va fi publicată pe pagina de internet a Facultății de Științe Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului. Proiectul Valori ale cunoașterii tradiționale în susținereaRegiunii Gastronomice Europene Sibiu 2019 este Acţiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.

 

Responsabil comunicare proiect,

Șef lucrări dr. Ing. Anca Tulbure


Valori ale cunoașterii tradiționale

Detalii

Categorii:

Comunitate locala Proiect

Domenii:

General Industrie alimentara Științe agricole

Dată de început:

29/09/2017

Persoană contact:

Teodor Boanta

Email contact:

teodor.boanta@ulbsibiu.ro

Fişier 1:

Toamna-se-numara-bobocii-1.jpg

Fişier 2:

toamna-se-numara-bobocii-2.jpg