. . .

Z9Festival 2024: tineri poeți din 9+ țări la Sibiu



Ediția cu numărul 9 a Z9Festival – festivalul care aduce în România poeți tineri din cel puțin 9 țări – are loc în septembrie, cea de-a noua lună din an. Coincidență sau nu, ediția de anul acesta se anunță a fi și cea mai spectaculoasă dintre cele de până acum.

Publicul este așteptat la Sibiu, între 12 și 14 septembrie, la sediul Facultății de Litere și Arte de pe strada Banatului, nr. 12, unde vor avea loc lecturi de poezie, expoziții, dezbateri și performance-uri.

Încă din 2015, Z9Festival a fost conceput ca o platformă pentru tineri scriitori din întreaga lume, oferindu-le acestora un spațiu sigur în care să-și facă vocile auzite. În 2018, revista spaniolă PlayGround l-a numit „cel mai bun festival de literatură tânără din Europa”. Poeții invitați la ediția din acest an sunt: Victoria Adukwei Bulley (Ghana/Regatul Unit), Kayo Chingonyi (Zambia/Regatul Unit), Vlad Drăgoi (România), Monika Herceg (Croația), Medeea Iancu (România), Maren Kames (Germania), Ligia Keșișian (România), Maja Lee Langvad (Coreea de Sud/Danemarca), Maria Martelli (România), Momtaza Mehri (Somalia/Regatul Unit) Dmitri Miticov (România), Mădălina Oprea (România), Artis Ostups (Letonia), Kira Pietrek (Polonia), Denis Prodea (România), Cătălin Șuteu (România).

Festivalul se deschide în 12 septembrie, cu un open mic organizat de Corpul Poetic, adresat comunității sibiene și tuturor celor care doresc să-și citească poezia cu voce tare la microfon. Cei interesați se pot înscrie la corpul.poetic@gmail.com, până în 10 septembrie. Evenimentul va avea loc pe Banatului 12, începând cu ora 19.

Vineri, vernisajul artistei Wasted Rita (Portugalia) va preceda, începând cu ora 18, prima serie de lecturi a poeților invitați. Expoziția va putea fi vizitată pe parcursul celor două zile de evenimente, în spațiul de pe Banatului 12. Seara de 13 septembrie nu se va lăsa, însă, cu ghinion, ci cu muzică. Special Guest? Valeria Stoica (ora 21).

În prima parte a zilei de sâmbătă, 14 septembrie, va avea loc lectura celor 16 poeți și poete participante la Z9Camp, tabăra de creație adresată scriitorilor nedebutați: Marius Dominic Barbu, Naomi Bîldea, Crista Dancu, Marius Geți, Roxana-Elena Ghițescu, Maria-Talida Izdrăilă, Emilia Mardare, Mara Mihai, Alex Odăgeriu, Viviana Pascu, Ania Petrean, Andrada Strugaru, Alexandra-Elena Serbenco, Vic, Alina Vițel, Arina Vizitiu.

Tot sâmbătă, de la ora 18, prozatoarea Elaine Castillo (Statele Unite ale Americii) și traducătoarea Elena Marcu vor avea un dialog cu Ruxandra Gîdei și Cătălina Stanislav, pornind de la romanul America nu e acasă, publicat în 2021 la Black Button Books.

Din 2022, în cadrul Z9Festival sunt acordate și Premiile Z9Debut și Z9Poezie, oferite în urma jurizării volumelor de poezie apărute în anul precedent, scrise de autoare și autori născuți după anul 1980. Juriul premiilor este format din peste 30 de poete și poeți care au participat la edițiile anterioare Z9Festival, iar ceremonia de acordare a acestora va avea loc sâmbătă, 14 septembrie, după terminarea lecturilor. La fel ca la precedentele două ediții, premiul Z9Poezie este susținut financiar de Cărturești.

Festivalul se va încheia cu un party hyperpop, neoperreo, miscellaneous, la Pasaj Hall, Piața Cibin, nr. 5. După ora 22, cu nada ușor.

Evenimentul este organizat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024.

Parteneri: Cărturești, Teatrul GONG, Faust Cafe und Disko, Mesagerul de Sibiu, GLAMOUR, Echinox, Radio România Cultural, Gen Știri, Scena9, Alecart, PressOne.

 


/

Detalii

Domenii:

Literatura

Persoană contact:

Alex Văsieș

Email contact:

alexandru.vasies@ulbsibiu.ro