Ziua Mondială a Mediului
Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător, este aniversată în fiecare an pe data de 5 iunie începând cu anul 1972. Reprezintă cel mai important eveniment al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu cunoscut sub acronimul de UNEP, cu sediul în Kenia, la Nairobi. Acesta urmărește prin campanii de informare, educare și conștientizare să atragă atenția lumii asupra principalelor probleme de mediu.
Cu acest prilej Universitatea Lucian Blaga din Sibiu se alătură tuturor celor interesați de problemele de mediu pentru a semnala studenților, comunității academice dar și comunităților locale importanța unui mediu înconjurător menținut echilibrat pentru continuarea civilizației umane. Avem probleme de mediu? Firesc ne punem întrebarea ce este mediul? Multe lucruri nu le vedem pentru că le privim prea de aproape spunea Lucian Blaga. De ce este important mediul? De ce este nevoie să reflectăm constant la efectul acțiunilor noastre asupra mediului? Doar întru-un mediu sănătos putem să asigurăm generațiilor viitoare accesul sustenabil la aceleași resurse preluând astfel în centrul atenției principiul dezvoltării durabile, definit prin Raportul din 1987 Brundlandt, care astăzi stă la baza strategiei de dezvoltare durabilă a Uniunii Europene. Un mediu natural, curat, echilibrat este esențial pentru a ne asigura viitorul! Mediul face parte din patrimoniul nostru natural, este definit de repere ale istoriei pământului și omenirii, este în centrul operelor literare, muzicale, de artă în general, ne definește patrimoniul material construit. Tot mediul este cel care ne definește tradițiile de la îndeletnicirile sau activitățile specifice spațiului în care trăim până la motivele populare, adevărate amprente ale unicității spațiului rural sau urban, și mai departe până la complexitatea întregului tezaur transmis pe cale orală.
De la înființare, ULBS este implicat și va continua misiunea de a se implica în proiecte ale patrimoniului Sibian ce țin de istorie, cultură, civilizație precum și de cele ce țin de protecția efectivă a mediului. Suntem conștienți de valoarea inestimabilă a valorii biodiversității pentru viitorul copiilor noștri precum și de nevoia refacerii ecosistemelor perturbate de acțiunile omului contemporan, tematica anului 2021. Cu această ocazie tragem un semnal de alarmă pentru susținerea activităților de limitare a impactului activităților umane asupra mediului! Ne dorim carnivore mari în sălbăticie, ne dorim ca peștii să poată migra nestingheriți spre izvoarele munților iar apa acestora să poată fi apreciată și de copii noștri. Ne dorim să respectăm valorile tăcute ale mediului! Să nu mai rănim natura cu deșeurile noastre! Refacerea mediului este atât de multe ori imposibilă, extrem de costisitoare și durata poate depăși încât susținem acțiunile de prevenție prin informare, educare și conștientizare a noastră a tuturor cu privire la nevia de a proteja mediul.
Astăzi tragem un semnal de alarmă cu privire la importanța refacerii ecosistemelor perturbate! Este o aducere aminte a dezastrului realizat de acțiuni nesăbuite ale industriei la Copșa Mică! O aducere aminte a dezastrului din munți determinat de microhidrocentrale! Este o aducere aminte a faptului că omul nu poate împărți aceeași casă în sălbăticie cu carnivorele mari. Doar prin moderație și temperanță ne menținem în viață!